Ontspannings­oefeningen nek met een therapiebal

Veel achter de laptop zitten, een verkeerde houding of stress. Dit zijn veel­voor­ko­mende factoren, waardoor je last kan krijgen van nekklachten. Een slechte lichaams­houding, met een gekantelde rug en het hoofd te ver naar voren gebogen oh helemaal in je computer gedoken; not good. Ook reageren spieren in je nek op deze stress, omdat je ze onbewust aanspant. Spanning in de nek is gelukkig ook op te lossen, door geschikte oefeningen te doen! Hieronder licht ik twee handige ontspannings­oefeningen nek toe, die je gaan helpen om deze spanning te verlichten.

Zelfmassage met rubberen ballen

De ontspanningsoefeningen nek zijn onderdeel van zelfmassage. Met zelfmassage los je interne stijfheid in de spieren op, zodat je uiteindelijk beter in je vel voelt. Dit is weer onderdeel van mijn specialisatie in myofascial release en ik gebruik daarbij de Roll Model® Method Therapyballs. Met deze rubberen ballen merk je al snel een verbetering van de spiertonus en zul je efficiënter kunnen bewegen. De therapieballen werken daarnaast ook als een kalmerend middel tegen stress en geven rust aan zowel het lichaam als de geest.

Ontspanningsoefeningen nek #1

Voor de eerste ontspanningsoefening voor de nek heb je alleen een plekje op de grond nodig, een therapiebal en een harde verhoging nodig. Ga op de grond liggen, op je rug, en zorg ervoor dat je een verharde verhoging hebt. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een boek gebruiken. Leg de rubberen bal tussen het boek en je nek en beweeg je hoofd langzaam. Doe dat door langzaam nee en daarna ja te schudden of door kleine cirkels rechts- en linksom te maken met je nek.

Ontspanningsoefeningen nek #2

De tweede ontspanningsoefening voor de nek doe je door op je zij te liggen. Ga wederom op de grond liggen en leg de bal nu tussen het boek en de zijkant van je nek. Beweeg je hoofd nu langzaam op en neer. Herhaal dezelfde oefening, maar dan nu met de andere kant. Je kan deze oefeningen op ieder moment van de dag doen en ook op dagelijkse basis, wanneer je last blijft houden!

Meer ontspanningsoefeningen nek?

Wil je meer weten over ontspanningsoefeningen, zelfmassage of hoe je efficiënt kan bewegen. Bekijk mijn website en wees uitgenodigd om een les pilates te volgen bij mij! 

Pin It on Pinterest

Share This