Ontspannings­oefeningen bij stress

Stress; we ervaren het allemaal wel eens. De een vaker dan de ander, maar in onze drukke levens is het vaak aanwezig. Nou is een gezonde dosis stress helemaal niet zo erg, dat houdt ons alert, maar wanneer het te veel wordt overbelast je jezelf. Ontspanningsoefeningen bij stress kunnen dan een uitkomst zijn. Deze verminderen de spanning in het lijf en maken het hoofd kalm.

Oorzaken stress

Waarom en hoe iemand stress ervaart is per persoon heel verschillend. Bij de één gaat het om te hoge werkdruk, bij de ander om persoonlijke omstandigheden en weer bij een ander om fysieke klachten. Al deze situaties kunnen in ieder geval leiden tot spanning en stress. Je kan je daardoor futloos voelen, moe, somber en je kunt de stress letterlijk in je lichaam gaan voelen. Body stress wordt dan ook veroorzaakt door overbelasting van het lichaam en de geest. Je lichaam is niet meer in staat deze stress los te laten en gaat het opbouwen in je spieren. Dit heeft ook gevolgen voor de communicatie tussen de cellen in het lichaam en je brein. Een gezond lijf is in staat tot zelfgenezing, een gestresst lijf niet meer. Ontspanningsoefeningen bij stress kunnen je helpen weer te ontspannen.

ontspanningsoefeningen bij stress

Ontspanningsoefeningen bij stress

Veel mensen ademen oppervlakkig en hoog in hun borst. Als we leren bewust te ademen zal onze ademhaling vertragen en verdiepen. Dit helpt tegen stress en verlicht de spanning die je in je lichaam draagt. Probeer deze tips:

Oefening #1

Ga zitten of staan met een opgestrekte rug. Je kunt ook op de grond gaan liggen met je knieën gebogen en je voeten op heupafstand van elkaar. Oefen nu je buik -rib ademhaling door je buik met lucht te vullen, gevolgd door in alle richtingen in je ribbenkast te ademen en dan uit te ademen. Elke fasciale lijn in je lichaam heeft een verbinding met het middenrif, dus het trainen van je middenrif heeft direct effect op je hele lichaam!

Oefening #2

Als je een beperking in je romp voelt wanneer je probeert om volledig adem te halen, raad ik aan om te leren hoe je je buik kunt masseren met de Corebal of een kussen. Dit kan beperkingen opheffen en een vollere diepere ademhaling mogelijk maken.

Voor de gehele uitleg van ontspanningsoefeningen bij stress, bekijk het filmpje:

Wil je meer weten over ontspanningsoefeningen bij stress? Bekijk mijn website of geef je op voor de stress release serie! 

Ellen Meijer

Soepele schouders

Ontvang gratis deze online video voor soepele schouders in je mailbox als je je inschrijft voor mijn nieuwsbrief.

Pin It on Pinterest

Share This